Mangelfull smoltifisering har vært en av havbruksnæringens mest gjenstridige utfordringer. En dårlig smoltifisert fisk utsatt i sjøen vil oppleve fysiske plager og stress, spise dårlig og være dårlig rustet til å takle kjente helse- og stressutfordringer i sjøfasen.
SuperSmolt FeedOnly har løst disse kjente utfordringene knyttet til smoltifisering av laks. Smoltifiseringen er nå enkel og forutsigbar og gir gode resultater i sjøen hver gang.
SuperSmolt motbeviste negativ hypotese (Kyst.no)
Fakta om SuperSmolt FeedOnly
- SuperSmolt-fôret inneholder fritt tryptofan som via hjernen stimulerer fisken til å smoltifisere, og en sammensetning av ioner og aminosyrer som sørger for god osmoregulering og samtidig hindrer desmoltifisering.
- SuperSmolt FeedOnly gir en rask og fullstendig smoltifisering under fullt lys, uten behov for mørkestimuli. Det gir jevn utfôring uten fôraggresjon, og ikke minst mindre belastning på biofilter i RAS-systemer.
- SuperSmolt FeedOnly er ikke bare et smoltifiseringsverktøy, men også en mulighet til å holde fisken i smoltvinduet over lang tid. Dette gjør smoltproduksjonen tryggere og mer fleksibel, og gir én bekymring mindre når det kommer til utsettelser av sjøoverføring eller andre forskyvninger i produksjonen.
- Ved å bruke SuperSmolt FeedOnly kan man produsere storsmolt uten bruk av brakkvann. Det reduserer risikoen i forhold til H2S og patogener som kan komme inn i anlegget via sjøvannet.
- SuperSmolt-teknologien er velprøvd og gjennomdokumentert, og har blitt brukt til smoltifisering av over 450 millioner fisk verden over.
Hvorfor er smoltifisering så avgjørende?
Smoltifisering handler om langt mer enn at fisken skal ha tilstrekkelig sjøvannstoleranse til å overleve den første måneden etter utsett. Smoltifisering er en grunnleggende og omfattende fysiologisk prosess som har avgjørende betydning for hvor godt fisken vil vokse i havet og hvilken motstandskraft den vil ha mot sjøvannsbakterier og andre patogener. Forskjellen på parr og smolt er fundamental og som det meste annet i naturen er den fullstendig logisk.
- I elva er næringstilgangen svært lav. Derfor er produksjonen av veksthormon nedjustert. Smolten derimot, skal ut i en verden hvor det gjelder å vokse mye og fort, og hvor det er mulighet for dette. Derfor innebærer smoltifiseringen en voldsom oppjustering av veksthormon, noe som selvsagt er svært relevant for produksjon av laks i oppdrett.
- I elva er utvalget av patogener svært forskjellig fra det fisken vil møte i havet. Derfor endrer smoltifiseringen fundamentalt på fiskens immunsystem. Den antivirale delen av immunsystemet justeres ned og det ikke-spesifikke immunforsvaret justeres opp for å håndtere en stor diversitet av ulike patogener fisken vil møte i havet.
Dagens situasjon, med høy dødelighet og nedklassifisering som følge av vintersår og andre bakteriesykdommer, gjør det viktigere enn noensinne å sørge for at fisken får det beste mulige utgangspunkt ved utsett.
Kontaktpersoner